kuvanje-na-pari-01.jpg

Recept 1

Kuvanje na pari je zapravo veoma jednostavan proces. Potrebna vam je posuda sa poklopcem - šerpa, tiganj ili vok, u kojoj će se nalaziti mala količina ključale vode i druga posuda u kojoj se nalaze namirnice i koja nije u direktnom kontaktu sa vodom.Umesto vode mogu se koristiti i druge tečnosti ili njihove mešavine - sirća, sokovi, vina - a možete ih i začiniti kako bi hrana dobila željenu aromu i ukus.Ono što vredi zapamtiti je da para ne prenosi aromu hrane koja se kuva. Na taj način možete istovremeno pripremati različite namirnice u više slojeva (ako je to moguće) bez straha da će im se ukusi izmešati.Aparat za kuvanje na pariAparat za kuvanje na pari je nastao iz potrebe da se ovaj proces dodatno uprosti korišćenjem jednog proizvoda koji bi bio lak za upotrebu i održavanje.On u sebi ima sve potrebne elemente, sopstveni izvor toplote, a neretko i mogućnost da se više namirnica priprema istovremeno, na više nivoa.Takav je i aparat za kuvanje na pari koji možete pronaći u našoj ponudi.

timthumb_(11).jpg

Recept 2

Kuvanje na pari je izuzetno zdrav i efikasan način pripremanja hrane. Za njega je potrebno jako malo vode, a efekti su isti ili bolji jer se hrana kuva na temperaturi od 100 stepeni, a opet ne dolazi do gubljenja nutricienata i narušavanja strukture namirnica.Kuvanje pirinča biće efikasnije. Kuvana riba i kuvano povrće zadržaće sve svoje sastojke. Kuvanje na pari je po nekim studijama i do 50% efikasnije u očuvanju hranljivih supstanci. Tokom parenja ne dolazi do njihovog izlivanja u vodu kao prilikom kuvanja, niti do menjanja strukture zbog jake termičke obrade kao prilikom prženja. Hrana se priprema brzo, efikasno i pre svega zdravo.Ovako pripremljene namirnice zadržavaju svoju prirodnu boju i ukus, nisku kaloričnost jer nema potrebe za dodavanjem ulja, kao i svežinu i hidriranost zbog vodene pare koja vrši obradu.Kuvanje na pari je najbolje za one delikatne namirnice koje ne reaguju najbolje na uobičajene načine pripreme - ribu, plodove mora, karfiol, brokoli i drugo osetljivo povrće, ali može se koristiti i za meso, pirinač, šargarepu i sve druge proizvode koji zahtevaju ozbiljniju obradu.

kuvanje-na-pari-03.jpg

Recept 3

Kuvano povrće, pogotovo ono nežno poput brokolija ili karfiola, najbolje je ukoliko se kuva na pari.Običnim kuvanjem povrće ume da izgubi boju, ukus, da deluje sparušeno i uvelo, što se ne dešava prilikom kuvanja na pari. Naprotiv, para čini da se povrće dodatno hidrira tako da ne samo da zadržava ukus i hranljivost već i izgleda mnogo zdravije.Povrće kojem je potrebno više vremena, kao što je šargarepa ili krompir, takođe se može pripremati na pari. Dužim kuvanjem, šargarepa recimo, postaje zdravija i hranljivija, međutim veliki deo ovih supstanci biva ispran u vodi.Kuvanje na pari sprečava ovaj proces tako da povrće zadržava najveću količinu svojih hranljivih elemenata.

Powered by WebExpress